Røntgenbilleder2018-06-06T11:19:41+00:00

Røntgenbilleder

Sundhedsstyrelsen anbefaler typisk at man får taget røntgenbilleder i forbindelse med eftersyn cirka hvert andet år. Dette er en slag på tasken anbefaling, som skal sammenholdes med den enkelte patients individuelle risikofaktorer og behov. Derfor kan det være oftere for nogle patienter og sjældnere for andre. Det er dog helt klart en vigtig del af den regelmæssige screening for caries og parodontose, idet vi hellere vil fange og behandle eventuelle tilstande tidligt end sent. Dette skyldes at behandlingerne typisk er enklere, nemmere, billigere og med færre komplikationer tidligt i sygdomsforløbene.

udstyr til røntgen fotografering

Udover de almindelige screeningsrøntgen, som tandlægen kalder bitewings, kan det være nødvendigt med røntgenoptagelser ved akut opståede problemer såsom tandpine, traumer eller knækkede tænder. Tandlægen tager aldrig røntgenbilleder, hvis det ikke er nødvendigt.

Den typiske stråledosis fra moderne røntgenapparater er på 1,65 microSievert. Dette svarer til fire timers baggrundsstråling på Sjælland. Det er utroligt lidt i forhold til for bare 15 år siden. Derfor er det ikke længere nødvendigt eller lovpligtigt med blyforklæde selv til gravide. Vi kan dog finde det frem, hvis du er tryggest ved det.